Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cassandra är en av de som har drabbats av läckta personuppgifter. På grund av tekniska problem är ljudet i inslaget svårt att höra men har undertext. Vi beklagar problemen. Foto: Antonios Antoniadis

Cassandra en av de drabbade: ”Känns läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Personuppgifter från UL-appen har läckt till en obehörig person. Region Uppsala har fått kännedom om händelsen och gjort en anmälan. SVT Uppsala har träffat en av de drabbade.

– Jag förstod att det var allvarligt när jag såg mailet, säger Cassandra, som egentligen heter något annat.

Det var under måndagen den 31 juli som Region Uppsala fick kännedom om att personuppgifter i biljettsystemet som används i UL-appen exponerats för en obehörig person. Felet åtgärdades under tisdagen, men en anmälan om personuppgiftsincident har lämnats in till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Allvarlig incident

– Vår bedömning är att incidenten är allvarlig eftersom vi värnar om våra kunders integritet. Vi har snabbt kunnat åtgärda IT-systemet, och kommer att fortsätta arbetet med att öka säkerheten, säger Peter Samuelsson, avdelningschef, system och teknik, i ett pressmeddelande.

En av de som drabbats är Cassandra. Hon berättar för SVT att hon blev förvånad när hon fick reda på de läckta uppgifterna.

– Jag jobbar ju inom en myndighet, så man blir ju orolig och undrar vad någon kan komma att göra med de här uppgifterna, säger Cassandra.

I klippet: Hör Cassandra berätta om de läckta uppgifterna.

På grund av tekniska problem är ljudet i inslaget svårt att höra men har undertext. Vi beklagar problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.