Peter Asker hittade två jätteröksvampar i Örsundsbro. Foto: Privat

Peter trodde jättesvampen var en plastpåse

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Asker på väg hem från skogen när de fick syn på en vit platspåse ute på åkern. Men ”plastpåsen” visade sig sig vara precis vad de letat efter.

Som UNT berättat tidigare i veckan så var det i söndags som familjen Asker från Örsundsbro gav sig ut på en skogstur för att plocka svamp. Det blev inte mer än lite karljohan och kantareller.

– Då såg vi något som såg ut som en stor plastpåse, och tänkte att går vi och slänger den. Men det var en stor svamp av något slag. Det var en stor och så en lite mindre som var som en större handboll, säger Peter Asker.

Vad det var för slags svamp hade de ingen aning om.

– Den såg ut som en konstig champinjon, kändes nästan plastig i skalet på något sätt.

LÄS MER: Jättesvamp växte fram – mitt i stan

Vägde in svamparna

Med hjälp av internet och en kontakt på Sveriges lantbruksuniversitet kunde de till slut slå fast att det rörde sig om en jätteröksvamp.

Båda svamparna togs med hem och vägdes. Den lilla vägde in på 1,3 kilo, medan tungviktaren som dessutom mätte 126 centimeter i omkrets, låg på nära 5 kilo.

– Jag fick höra att den skulle smaka som kalvfilé. Men det vet jag inte om jag håller med om, en aning kalvfilé kanske.

Jätteröksvampen skivades upp och stektes i smör. Foto: Privat

Det var den lilla av de två exemplaren som hamnade på middagsbordet hos familjen Asker. Att dela den var som att skära upp limpskivor, och innan den åts stektes den i smör med lite salt och peppar, berättar Peter Asker.

Ligger på altanen

– Den stora ligger kvar ute på altanen, vi vet inte riktigt vad vi ska göra av den.

Peter Asker på fyndplatsen. Foto: Privat

Peter Asker har hört om exemplar på uppåt 20 kilo, så han konstaterar att svampen på altanen inte är den  största som skådats. Men samtidigt är den speciell.

– Det är ju någon variant som får fnatt och då kan växa sig enormt stor. Jag har aldrig sett något liknande tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.