Lasse Åbergs personliga favorit bland Musseprylarna är en mekanisk leksaksmotorcykel från 1930. Foto: Kent Lundqvist/Carina Åberg

Pigg jubilar fyller 90

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 maj är det 90 år sedan den första tecknade filmen med Musse Pigg visades för en publik. Bålstabon Lasse Åberg har vurmat för Disneymusen sedan barnsben.

– En matinéfilm utan ett tecknat förspel av Disney var en förspilld dag, säger Lasse Åberg.

Han har i flera decennier tecknat Disneys figurer med sin egen personliga prägel. Det var under hans studier på Konstfack som det hela tog fart, när popkonsten kom.

– Då såg jag till min stora förtjusning, eller förvåning, att man kunde rita av vad som helst. Då tänkte jag att jag ska samla ihop lite Disneyfigurer och börja teckna av dem, berättar han.

En av världens största samlingar

Han samlar också på Musse Piggprylar. På Åbergs museum i Bålsta finns numera en av världens största samlingar. Åbergs personliga favorit är en motorcykel som han menar har högst status av alla prylar. Den började tillverkas redan 1929.

– Disney hatar den. Musse och Mimmi har fem fingrar, för små öron, för smala ben och de grinar, vilket var helt fel. Den är väldigt charmerande.

Den 15 maj är det exakt 90 år sedan den tecknade filmen Plane Crazy med Musse Pigg visades för första gången för en testpublik.

Utställning i höst

Musse Piggs födelsedag kommer också att uppmärksammas på Åbergs museum, men inte förrän till hösten.

– Vi kommer göra en utställning om Stålmannen som fyller 80 och Musse som fyller 90, säger Lasse Åberg.

Det var i november 1928 som Musses stora genombrott kom med filmen Steamboat Willie som också anses vara den tecknade musens debut.

Hur ska du fira i dag?

– Ostbricka, säger Lasse Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.