Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med på en båttur längs Fyrisån för att se de båtar som ska bort. Willy Palm som äger en av dem är kritisk till den nya hamnplanen. Foto: Georg Camitz/SVT

Planen: Hamnen i Uppsala utvecklas – husbåtar ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Platser för övernattande gästbåtar, småbåtshamn och fler bryggor. Det är en del av den utvecklingsplan som Uppsala kommun tagit fram för hamnen längs Fyrisån. Däremot ska husbåtarna bort.

Längs Fyrisån ligger ett tiotal fasta båtar förtöjda permanent. Det är bland annat husbåtar och restaurangbåtar. Men med den nya hamnplanen ska dessa båtar bort på sikt. Istället är tanken att det ska finnas plats för småbåtar, kollektivbåttrafik, gästhamn, fler bryggor och plats för kajaker.

När SVT Uppsala pratar med flera båtägare med fasta båtar i hamnen är de upprörda över förslaget.

– Det kommer bli mer dött, säger Willy Palm som bott i husbåt på Fyrisån i 20 år.

Men kommunen försvarar utvecklingsplanen.

– När man har de permanenta boendena och verksamheterna så blir det lite som att man privatiserar åtkomsten till vattnet, säger Rafael Waters (S), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala kommun.

I klippet: Se hur den nya planen för hamnen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.