Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här ska nya badplatsen ligga – och så ska den se ut. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Planen: Här ska Uppsalas nya badplats ligga

Uppdaterad
Publicerad

Mellan Skarholmen och nuvarande Vårdsätrabadet ska Uppsalas nyaste badplats byggas. Om platsen godkänns, vill säga.

– Det är biologisk mångfald att ta hänsyn till, säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Det blir lätt trångt på kommunens badplatser, inte minst en stekig dag mitt i industrisemestern när värmen får Uppsala att dallra.

Det märktes inte minst under pandemin när hemester gick från modeord till konsensus. Planen då var att bygga en ny badplats i närheten av Skarholmen, men den sprack.

– Bland annat fanns avtal som var tvunget att hanteras, en avloppsledning behövde flyttas och vattnet blev stillastående i den viken, säger Rafael Waters (S).

Större än gamla badet

Nu har platsförslaget flyttats en bit in i viken, närmade Vårdsätrabadet. Den nya badplatsen placerar sig storleksmässigt mellan det nuvarande och Lyssnaängsbadet.

– Det blir två spänger ut till vattnet, och sandstrand däremellan. Och sen en grillplats och yta man kan vara på, säger Rafael Waters (S).

Djur och natur kan stoppa

Men innan viken muddras ska platsens naturvärden utredas, för att se till att den biologiska mångfalden inte påverkas. Därefter måste en ny detaljplan antas.

– Om allt går enligt plan så är det klart om två år, säger Rafael Waters.

I klippet ovan: Här ska nya badplatsen ligga – och så ska den se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.