Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan det komma att se ut när allt står klart – hör i klippet varför det kommunen satsar på att bygga nytt i just Flogsta. Foto: Uppsala kommun/Reflex arkitekter

Planen: Nytt centrum ska göra Flogsta modernare

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska matbutiken får stå kvar, en utökning av förskolan möjliggörs och cirka 250 nya bostäder ska byggas. Flogsta växer så det knakar – om allt går enligt plan.

Byggplanerna är omfattande när Uppsala kommun bygger om Flogsta centrum, och det hela förväntas ske i etapper.

– Kvarter 1 ska byggas först, när det står klart då kan vi flytta över matvarubutiken dit och byggnaden där butiken står idag kan rivas, säger planarkitekten Jesper Ljung Holm och fortsätter:

– I början av 2030 kan vi nog se något färdigt som liknar en helhet. Detaljplanen är tänkt att vara klar 2025.

Sju våningar

Efter det ska bygglov och upphandlingar ske. Den högsta av de planerade byggnaderna planeras bli sju våningar hög.

Någon risk att den klassiska vyn med Flogstahusen i sikt från väg 55 kommer försvinna finns det dock inte.

– Den frågan har vi beaktat. Kulturmiljön för Flogstahusen är den starkaste vi har i området, så det kommer fortfarande vara en betydande och framträdande del i Flogsta, säger Jesper Ljung Holm.

Men ännu är det alltså inte 100 procent spikat att satsningen blir av. Förra veckan beslutade Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala att ställa ut förslaget för samråd – vilket innebär att allmänheten skriftligen får möjlighet att tycka till.

– Flogsta är ett populärt område med mycket liv och rörelse. Genom den nya planen vill vi ge möjlighet att utveckla stadsdelen ytterligare, säger Ylva Stadell (S), ordförande för Plan- och byggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

I klippet ovan: Uppsala kommuns planarkitekt berättar om ”institutionen” i Flogsta som man hoppas kunna bevara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.