Ingrid Talu anser att cigaretter och snus inte behöver någon exponering alls. ”Det säljer ju sig självt”, menar hon. Foto: Privat/TT

Tobaksmotståndare från Uppsala: ”Borde ha infört ett exponeringsförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Nya tobakslagen innebär rökfritt på en rad nya platser i Uppsala, på andra håll i länet – ja i hela landet. Bra, tycker tobaksmotståndaren Ingrid Talu, som gärna sett en ännu strängare lagstiftning.

– Alla ingångar till matbutiker, perronger och idrottsanläggningar blir rökfria – det är bra, säger Uppsalabon Ingrid Talu, som är ordförande i ”Lärare mot tobak”.

Att det inte heller är tillåtet att röka på uteserveringar är också ett plus, tycker hon, men hon hade gärna sett att lagstiftarna gått ännu längre.

– Jag tycker att man borde ha infört ett exponeringsförbud och tagit bort all marknadsföring. Det påverkar de som vill sluta.

Andra länder mer restriktiva

Ingrid Talu hade gärna sett att Sverige följt Island, Frankrike, Australien, Kanada, Norge, Finland med flera som minimerat exponeringsmöjligheterna i butikerna.

– Det handlar om att skydda barn och unga. Tobaken säljer ju sig själv, menar hon.

– Man har missat en del i det förebyggande arbetet i den nya lagen. Och sen skyller man rökningen på att skolan inte ser efter elever som röker. Det är en ojämn kamp.

Ka

Karin Brynell är vd för Svensk dagligvaruhandel. Foto: TT

rin Brynell är vd för Svensk dagligvaruhandel, en tung remissinstans:

– Det är bra att det blir en tillståndsplikt för de som säljer tobak, vi har varit aktiva i den här lagstiftningsprocessen.

Men hur ser du på att många länder gjort mer när det gäller exponeringen i butiker?

– Jag tolkar det som att lagstiftaren inte tyckte att det varit så angeläget att göra något här, inte jag heller. Jag vet inte vad det här har haft för effekt i andra länder.

Så du är nöjd som det är?

– I stora butiker säljer vi cigaretter i stora, omärkta skåp. Men att ha samma krav även på små butiker tror jag inte på av utrymmesskäl och av ekonomiska skäl.

Här kan du läsa mer om nya tobakslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.