Nu kan anhöriga äntligen träffa varandra Foto: SVT

Här får Svante och Ewa träffa varandra – efter tre månader

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har äldreboendena besöksförbud och anhöriga har därmed inte kunnat träffas på väldigt länge.

Men Höganäs äldreboende i Uppsala har nu satt upp ett plexiglas som gör det möjligt för besök.

Nu fick Svante och Ewa äntligen träffas för första gången på flera månader.

– Vi ser varandra, det är så skönt. Han finns där, säger Ewa Waldner.

Samtidigt som coronapandemin slog till med storm införde äldreboendena i landet besöksförbud på grund av smittorisken. Men Höganäs vård- och omsorgsboende är först ut i länet, där åtta boenden visat intresse, med att sätta upp ett plexiglas utomhus, som därmed gör det möjligt för anhöriga att få mötas igen.

– Det finns så klart en jättestor efterfrågan, både från de boende som inte fått träffa sina anhöriga och från anhöriga där jag får mycket frågor hur jag kan lösa det här, så det känns fantastiskt roligt att erbjuda det här, säger Johanna Rehn, verksamhetschef vid Höganäs äldreboende.

Coronaviruset i Uppsala

”Han finns där”

När SVT Uppsala besöker äldreboendet är Ewa Waldner närvarande och inviger samtalsplatsen. Här får hon äntligen träffa sin storebror Svante för första gången sedan februari.

– Det här är en sak som jag saknat, säger Svante, som bor på Höganäs äldreboende.

Deras händer möter varandra mot glaset.

– Det hade varit jättesköt att få gå fram och ge en ordentlig kram men vi ser varandra ändå, det är det som är så skönt. Han finns där, säger Ewa Waldner.

Se inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet