Vårdgivaren skickade hem pojken, trots att fästingen satt kvar. Foto: TT

Pojke skickades hem med fästing på ögonlocket

Uppdaterad
Publicerad

En vårdcentral i Uppsala lät en fästing sitta kvar på en 5-årig pojkes ögonlock. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot vårdgivaren.

Föräldrarna, som inte vågade ta bort fästingen på egen hand eftersom de var rädda att skada ögat, uppsökte vården för att få hjälp med fästingen på sonens ögonlock.

Enligt föräldern som anmält händelsen till IVO, försökte vårdpersonal bland annat ”skrapa” bort fästingen med naglarna. När detta inte lyckas blir familjen hemskickad.

Dagen därpå är pojkens öga svullet och rött, och denna gång kontaktar föräldrarna 1177 och beger sig sedan till Akademiska sjukhuset där fästingen avlägsnas.

IVO kritiska

”Nu har vår son huvudvärk och är illamående och vi hoppas att det inte är borrelia”, skriver föräldern som anser att vårdcentralen agerat fel.

IVO håller med. I beslutet skriver myndigheten att ”fästingar bör avlägsnas så snart de upptäcks för att minska smittorisk”, och att vårdgivaren borde ha remitterat pojken vidare när man inte lyckades ta bort fästingen.

En i personalen på vårdcentralen, hävdar att hen inte alls försökt ta bort fästingen, utan sagt till föräldrarna att vända sig till barnakuten. Och att det var en annan personal som gett rådet att avvakta. Men dessa förklaringar får inte IVO att ändra sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer