En stor del av materialet är enligt utredningen ”särskilt hänsynslöst”. Foto: SVT

Polis åtalas – hade tusentals grova övergreppsbilder på barn

Uppdaterad
Publicerad

En polis från Uppland som sökt jobb som utredare av sexuella övergrepp mot barn åtalas nu själv för grovt barnpornografibrott. Mannen hade över 70 000 bilder och 7 600 filmer på övergrepp på sin dator.

Det var våren 2020 som mannen sökte ett vikariat som utredare av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Enligt förundersökningen uppgav mannen då att han såg detta som ett viktigt område.

Men under samma period hade han en enorm mängd övergreppsbilder av barn på sin dator, vilket upptäcktes vid en husrannsakan. Det hela uppdagades genom insatsen ”Operation Glans”, då man hittat en filmfil vars metadata gick att spåra till en specifik adress.

”Särskilt hänsynslöst”

Mannen står åtalad för att både ha innehaft, spridit och framställt material. Enligt utredningen är en stor del av materialet att betrakta som ”särskilt hänsynslöst”.

Den åtalade mannen har erkänt brott och sagt upp sig från polisen.

I flera chattar har mannen även berättat för andra om att han har förgripit sig på barn. Detta har dock inte kunnat bevisas och mannen nekar till övergreppen i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.