Örjan Brodin är kommunpolis i Knivsta. Foto: SVT/TT

Polisen ger bakläxa efter urspårad fest: ”Hur tänkte ni?”

Uppdaterad
Publicerad

En ungdomsfest i en bygdegård i Vassunda spårade ur förra helgen. Trots kaoset på platsen så var det ingen vuxen som hörde av sig till polisen, som nu vill se skärpning från föräldrarnas sida.

– Jag är besviken på att föräldrar inte riktigt tar sitt ansvar, säger Örjan Brodin, kommunpolis i Knivsta.

Så här står det i polisrutan för lokalområde Knivsta:

”Hur tänkte ni (?) som låter era minderåriga vara på en plats där alkohol och droger flödar, utan att ifrågasätta eller ens ringa polisen? Och att ställa frågor, att våga säga nej eller åtminstone kontrollera vad som händer är väl vad föräldraskap handlar om? Hör av er nästa gång innan så kan vi tillsammans kolla upp vad som är på gång.”

Det hela handlar om en ungdomsfest i en bygdegård i Vassunda spårade ur förra helgen. Skribenten själv är kommunpolisen Örjan Brodin, som upprörs över att föräldrarna inte tog sitt ansvar.

– Det var vuxenfri fest på landet. Det rasar in ungdomar från både Stockholm och Uppsala. Men ingen vuxen hörde av sig till polisen, säger han.

”Mest besviken”

Festen ska snabbt ha växt till sig och när polis väl kommer till platsen så var det uppemot 300 personer i lokalen, som hade plats för max 120 stycken.

I polisrutan beskriver man att det var öppen sprithantering utanför bygdegården och att det fanns uppgifter om droger. Ungdomarna ska ha varit 14 år och uppåt.

Är du arg?

– Ja, eller mest besviken skulle säga. Att föräldrar inte riktigt tar sitt ansvar.

Örjan Brodin vill inte kritisera arrangörerna till festen, då de enligt honom gjorde det som kunde förväntas i den aktuella situationen. Däremot riktar han skarp kritik mot de vuxna.

Hur vill du som polis att det ska gå till vid sådana här fester?

Att vi får veta om att det är en sådan här stor fest, annars är det svårt att vara förebyggande. Föräldrar måste också våga säga nej och sätta ner foten. Jag personligen anser att om ens barn frågar ”varför måste du alltid ringa och kolla?” då vet man att man har lyckats, säger kommunpolisen Örjan Brodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.