Ett par kilometer från bensinstationen upptäckte polismannen sitt misstag. Foto: TT

Polis köpte kaffe och gick på toa – glömde vapnet

Publicerad

Ett stopp på en bensinstation i somras slutade illa för en polis i Uppsala län. Efter att ha köpt kaffe tog polisen av sig tung utrustning, inklusive tjänstevapnet, och gick på toaletten. Men när polisen rullade ifrån macken låg vapnet kvar på toalettens skötbord.

Ett par kilometer ifrån bensinstation insåg polismannen sitt misstag. Tjänstevapnet fanns inte i sitt hölster. Han vände om direkt och körde tillbaka. Väl där igen fanns inte vapnet kvar där det glömdes bort – på ett skötbord på en av toaletterna.

En kund hade hittat vapnet. Personalen ringde polisen omedelbart när kunden kom till kassan och berättade vad denne hittat på toaletten. När polismannen kom tillbaka till stationen var en annan patrull redan på plats.

Tung utrustning

Enligt Nationella operativa avdelningen (NOA) hade polismannen under toabesöket velat hänga av sig tung utrustning, och även tjänstevapnet. I och med missen uppstod risk att någon obehörig kunnat komma åt vapnet, menade NOA som anmälde ärendet till personalansvarsnämnden.

”Konkret risk”

Nämnden instämde i NOA:s tolkning av händelsen och beslutade om disciplinåtgärd mot polismannen. Åtgärden blev löneavdrag i fem dagar. ”Det är av synnerlig vikt att i offentliga miljöer vara särskilt noggrann med handhavande av utrustningen. En konkret risk har förelegat för att vapnet kunnat hamna i orätta händer och endast tillfälligheter har medfört att så inte blev fallet,” skriver nämnden i sin motivering.

Polismannen har möjlighet att överklaga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.