De händelser där polisen sköt ihjäl en efterspanad man i Ulleråker i Uppsala för knappt två veckor sedan finns registrerade på band. Foto: Utryckning Uppsala

Polis sköt man till döds – ingen misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Ingen är misstänkt för dödskjutningen av en efterspanad man i Ulleråker i Uppsala i början av maj.

Förundersökningen pågår fortfarande men enligt Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, har man nu en bra bild av vad som hände.

Det var den 2 maj som Uppsalapolisen ryckte ut på en misshandel i centrala Uppsala. En kvinna hade misshandlats blodig och när polis anlände till platsen attackerade gärningsmannen även en polisman.

LÄS MER. Vittnet: ”Polisen blödde från skallen”

Attacken vid Forumgallerian

Gärningsmannen flydde från platsen och ett signalement gick ut till poliser i yttre tjänst. En patrull fick syn på mannen vid Ulleråkersområdet i Uppsala och när han skulle gripas blev en polis knivhuggen i axeln. Polisen tvingades öppna eld, och mannen dog av skottskadorna.

Ljud från hela händelsen

En förundersökning om tjänstefel inleddes och pågår fortfarande men Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren, som leder förundersökningen, säger till SVT Nyheter Uppsala att man nu har en bra bild av vad som hände.

– Vi har ljudet från hela händelsen, inspelningen i polisbilen och radiokommunikation. Det är väldigt bra då hör vi förloppet. Händelsen kommer bli riktigt klarlagd när vi svaren från tekniska undersökningar, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Kontrollerar vapen

Förundersökningen beräknas vara klar om några månader, bland annat saknas svar från en del tekniska analyser.

–  Dels kontrollerar man vapen och hylsor så att man ser vem som har skjutit var, dels tittar man på avstånd. Våra tekniker är regelmässigt med på obduktioner och jämför det med vittnesberättelser. Det har man gjort i det här fallet och då kan man generellt säga om personen är skjuten framifrån eller från sidan, säger Lena Kastlund.

LÄS MER. Detta har hänt

Trots flera förhör med personer som sett händelsen söker polisen nu fler vittnen.

– Vi har hört flera utomstående men kanske finns det fler?

Enligt uppgifter till oss ska mannen ha blivit skjuten i ryggen när han cyklade, stämmer det?

– Jag vill inte säga någonting om det så länge förundersökningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet