Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har skjutit en man som haft ett pistolliknande föremål på sig. Foto: Håkan Wikström/SVT

Polis sköt man under insats i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har skjutit en man i 50-årsåldern som har setts bära ett pistolliknande föremål i Enköping och riktat vapnet mot polis.

– En polis skjuter varningsskott som sedan följs av verkanseld och träffar mannen i benet. Han har förts till sjukhus, men skadeläget är oklart, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén.

Klockan 19.48 fick polisen in ett larm om att en man med ett pistolliknande föremål synts till i ett bostadsområde i östra Enköping, något som Aftonbladet var först med att berätta.

– Vi skickade dit flera patruller och lyckades lokalisera honom i bostadsområdet. I samband med att polisen ska ingripa så riktar han det pistolliknande föremålet mot polisen, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén och fortsätter:

– En polis skjuter varningsskott som sedan följs av verkanseld och träffar mannen i benet. Han har förts till sjukhus, men skadeläget är oklart.

Misstänks för grovt vapenbrott

Mannen misstänks för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Är mannen känd av polisen sedan tidigare?
– Det är ett för tidigt skede för att kunna svara på det.

Polisen är fortfarande kvar på platsen och utreder händelsen.

– Vi kommer nu att spärra av området och genomföra en teknisk undersökning, säger Tobias Ahlén.

”Polisen skrek på förbipasserande”

Ett vittne på platsen berättar om händelsen för SVT:s reporter på plats:

– Polisbilar spärrade av gatan. Sen såg vi hur polismännen tog på sig skottsäkra västar och beväpnade sig med förstärkningsvapen. Polisen skrek på förbipasserande att försvinna, sen hörde jag något som jag tror var ett varningsskott och då började poliserna att springa, säger ett anonymt vittne på platsen till SVT och tillägger:

– Sen såg jag inte vad som hände men jag uppfattade ljudet av två skott till. Ambulans har varit på platsen och hämtat en person.

Polisen är fortfarande kvar på platsen för att utreda händelsen. Foto: Håkan Wikström/SVT

Särskild utredning om avlossat tjänstevapen

Polisen meddelar att i och med att en polis avlossat sitt tjänstevapen kommer en anmälan, enligt rutin, att skickas till Särskilda utredningar, SU. Utredningen kommer att ledas av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer