Örjan Brodin, kommunpolis i Knivsta, har tröttnat på att bilar kör för fort. Foto: Håkon Mosvold Larsen (TT)/SVT

Polis varnar för trafikdårar i Knivsta

Publicerad

Bilister som kör på trottoarer, cyklister utan lysen och trafikanter som struntar i trafikregler. Så ser det ut i Knivsta menar kommunpolisen som nu varnar för att det när som helst kan ske en allvarlig olycka.

Örjan Brodin har jobbat som kommunpolis i Knivsta sedan ett par år tillbaka. Nu har han fått nog. Han tycker att trafiksituationen gått utför det senaste året.

–Man kör för fort och mot enkelriktat. Bilar kör på trottoarer, och struntar i att det är gångfartsområden i centrum. Cyklister cyklar utan lysen och jag har sett barn utan hjälmar, säger Örjan Brodin.

”Problemen har eskalerat”

Förra året rapporterades det in 140 trafikbrott, men hur det sett ut tidigare år vet inte Örjan Brodin.

– Men det känns som att problemen eskalerat sedan i somras. Människor kör för fort trots att det är 30 kilometer i timmen i stora delar av Knivstas centrala delar.

Han talar utifrån egna erfarenheter och vad han hört att Knivstabor klagar på.

– Många är upprörda och oroar sig för att det ska inträffa en allvarligare trafikolycka. Jag tycker att den oron är befogad. 

Dialogmöte med allmänheten

Någon enkel lösning har han inte på problemet men tror att det skulle vara bra att prata om trafiksituationen när kommunen och polisen ska ha ett dialogmöte med allmänheten den 23 maj.

–Det handlar om att väcka medborgarna och att de ska ta sitt ansvar. Det kan inte bygga på att polisen ska vara där. Vi hoppas att vi kan påverka dem på ett klokt sätt så att de kan ta ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.