Polischef Carin Götblad: Psykiskt sjuka behöver vård – inte polishjälp

Publicerad

Hittills i år har polisen fått in över 18 000 larm om psykisk ohälsa. Det är en markant ökning i jämförelse med 2017 då det rörde sig om omkring 13 000. Enligt regionpolischef Carin Götblad tär det på polisens verksamhet, samtidigt som hon menar att det rent patientmässigt finns bättre alternativ.

En del i polisen uppdrag är att svara på larm som rör psykisk ohälsa. Detta kallas för handräckning och dessa ärenden tar allt mer av polisens tid och resurser.

– Vi är väldigt ansträngda nu. Sjukdom och ohälsa är inte en huvuduppgift för polisen, säger hon.

Regionpolischefen Carin Götblad tar upp grannlänet Stockholm som exempel. Där det används så kallade PAM-team. Sjukvårdsteam specialiserade att åka på larm som i Uppsala landar på polisen.

– I ett psykiatriskt team finns människor som är utbildade, säger Carin Götblad.

På frågan om det är en passning till regeringen uppger hon nej, och säger istället att frågan är någon som enskilda regioner eller landssting behöver kolla vidare på.

Hör henne förklara mer i klippet ovan.

För tillfället genomgår psykiatrin i Region Uppsala en större genomlysning. För att se var och hur eventuella effektiviseringar kan göras. Resultatet av den genomlysningen väntas presenteras inom kort. I nuläget är det dock oklart huruvida frågan kring PAM-team i Uppsala kommer att behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.