Foto: SVT

Polischefen extraknäcker som författare: ”Det är ett gammalt löfte till mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Polisområdeschefen Jale Poljarevius, uppmärksammad för sitt arbete mot gängkriminalitet, har ägnat sig åt ett annorlunda extraknäck. Han har i dagarna givit ut en deckare.

– När jag flyttade till Sverige på 1970-talet drömde jag om att bli så bra på språket att jag kunde skriva en bok, säger Jale Poljarevius.

Boken Barnsjukhuset har han skrivit tillsammans med en god vän, författaren Karl Eidem. Den har hittills kommit ut som ljudbok, inläst av skådespelaren Stefan Sauk, och som e-bok.

Den handlar om ett gisslandrama på ett barnsjukhus i Stockholm och huvudpersonen är en kvinnlig polis.

Jale Poljarevius och Karl Eidem har jobbat med boken i ett och ett halvt år.

– Vi brukar bolla idéer, och sedan träffas vi och flätar ihop delarna – vi tar långa promenader i Stockholm och ringer varandra en hel del, säger Jale Poljarevius.

Fantasin har fått flöda

Han har använt sina erfarenheter som polis med inriktning på gängkriminalitet, men bara till viss del.

– Vi har låtit fantasin flöda också, rent polisarbetet blir för tråkigt att skildra. Och så har jag hämtat inspiration från människor jag jobbat med. Ingen kollega är utpekad, men visst finns det små partiklar av personer jag jobbat med – en och annan kanske kan känna igen sig lite.

Hör Jale Poljarevius berätta mer om författarskapet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.