En mc-klubb i Uppsala får polisen att backa kring en husrannsakan efter en anmälan till JO. Foto: TT

Polisen backar om husrannsakan hos mc-klubb

Uppdaterad
Publicerad

Polisen medger att man hade fel när man gjorde en husrannsakan hos en mc-klubb i Uppsala kommun. Det efter att klubben själv anmält polisen till JO.

Det var i slutet av september 2015 som polisen stoppade en man med rödsprängda ögon och sluddrigt tal i ett fordon inom Uppsala kommun. Man gjorde också en kroppsbesiktning på plats. När mannen uppgav att han nyligen lämnat en mc-klubbs lokaler fattade polisen också beslut om husarannsakan i de lokalerna. Väl där hittade man en så kallad ”grinder”, ett slags malningsmaskin för tobak, som man sedan beslagtog.

Trakasserier

Mc-klubben själv tyckte, via sitt ombud, att tilltaget att leta i deras lokaler var långsökt och anmälde husrannsakan till Justitieombudsmannen, JO. I sin skrivelse riktas också kritik mot att den man som av polisen uppgavs ha varit narkotikapåverkad senare testades negativt för droger. Man kallar det trakasserier och ”en störa-och-förstöra-taktik riktad mot mc-klubbar” från polisens sida.

Nu har polisens rättsavdelning svarat JO att beslutet om husrannsakan tagits felaktigt. Dels ger misstankar om brukande inte skäl till husrannsakan, dels borde en kroppsbesiktning ha varit tillräcklig när brottet rubriceras som ringa narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer