Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Polisen Magdalena Johansson visar och demonstrerar det nya vapnet. Foto: Pontus Stark/SVT

Polisen byter pistoler – Region mitt först ut

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges poliser ska få ett nytt tjänstevapen. Region Mitt, där Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår, är först ut att byta.

– Vi håller på och utbildar just nu, säger Magdalena Johansson, utbildningssamordnare på polisen.

Den nuvarande vapenmodellen, Sig Sauer, har använts sedan 1986. Nu byter man till Glock 45.

– Det har varit svårt att få tag i reservdelar till den gamla pistolen och dessutom flyttade tillverkningen till USA och i och med det så behövde man gå ut med en ny upphandling, säger Magdalena Johansson.

Polisregion Mitt påbörjade bytet först men även på andra håll i landet är processen i full gång. I Uppsala län har omkring 150 poliser genomgått vapenutbildningen.

– I samband med det så byter man också pistol, säger Magdalena Johansson.

Kostnaden: 170 miljoner

Enligt polisen beräknas notan för de nya vapnen landa på uppåt 15 miljoner euro, vilket räknat på dagens växelkurs motsvarar ungefär 170 miljoner kronor.

– Kostnaden till trots så räknar vi med att det på sikt blir en besparing för polismyndigheten. Inköpspriset är billigare, reservdelarna är billigare och även utbildningsinsatser kopplade till den nya pistolen är billigare än den nuvarande, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

I klippet ser du polisen Magdalena Johansson demonstrera det nya vapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.