Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör om polisens teori efter sprängningen i Lövstalöt. Foto: SVT

Polisen efter sprängdådet: “Därför tog vi bort den mobila kameran”

Uppdaterad
Publicerad

Villan i Lövstalöt som utsattes för ett sprängdåd var sedan tidigare känd av polisen. En mobil kamera sattes upp i oktober för att bevaka adressen, men i slutet av november togs den bort. Nu förklarar polisen varför.

På lördagskvällen inträffade en explosion intill en villa i Lövstalöt utanför Uppsala. Två personer är anhållna och enligt polisen kan fler gripanden ske inom den närmaste framtiden.

– Vi har en hypotes om att det finns fler personer inblandade, säger Mattias Ruthegård, polisens presstalesperson.

Frågan om övervakning

Området utanför Uppsala har varit särskilt bevakat av polisen sedan oktober. En mobil kamera har satts upp, men bara några dagar innan explosionen plockades den ned.

– I det här fallet ansåg vi att det fanns tillräckligt god kameraövervakning i området utöver den mobila kameran. Det är alltså inte så att vi lämnat området obevakat, utan endast tagit bort en del av övervakningen, säger Mattias Ruthegård.

När SVT besökte Lövstalöt på söndagen berättade boende om att de satt upp namnskyltar vid sina hem för att undvika felsprängningar.

Vad säger polisen om det?

– Det har ju varit flera fall av felriktade våldsdåd, så jag förstår att oron blir stor. Vi från polisen, tillsammans med resten av samhället, gör allt vi kan för att stärka tryggheten, säger Mattias Ruthegård.

I klippet: Hör polisen förklara om varför kameran i Lövstalöt plockades bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.