Polisen riktar sina insatser mot Uppsalas grovt kriminella, och fokuserar på 110 personer. Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen förstärker i Uppsala – insats mot 110 gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen kraftsamlar för att detta år inte ska bli lika blodigt som i fjol. Man hoppas kunna minska antalet skjutningar och sprängningar genom att punktmarkera 110 personer som rör sig i den grovt kriminella miljön.

Under den månad som polisen har arbetat utifrån insatsen man kallar Operation Rimfrost, som fokuserar på skjutningar och sprängningar, har 17 personer gripits, varav elva sitter häktade.

När nu förstärkningen – i form av fler poliser ute på fältet och i utredningsverksamheten – kommer hoppas Jale Poljarevius, regional kommenderingschef, att man kan lägga i ytterligare en växel.

– Om de kriminella haft tryck på sig tidigare kommer det att öka ännu mer nu. Vi hoppas kunna få resultat så att tryggheten ökar i Uppsala, säger han.

Har valt ut 110 personer

Inför Operation Rimfrost har polisen inventerat stadens grovt kriminella och nu ska 110 punktmarkeras.

– De figurerar i olika gängsammanhang och tillhör lokala nätverk. Av Uppsalas totalt 160 har vi valt ut dessa 110. Vi kommer också att vara tillmötesgående och be dem att hoppa av det kriminella livet, säger Jale Poljarevius.

Det har varit lugnare ett tag. Behövs den här insatsen nu?

– Jag tror att vi följer samma mönster som förra året, då såg det likadant ut och sedan hände något. Man ska inte dra några förhastade slutsatser kring detta.

Operation Rimfrost beräknas pågå i tio veckor, sedan försvinner förstärkningen och polisen övergår i vad de kallar Operation Iris som ska arbeta efter samma metod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer