Grishuvudet fotograferades ev en privatperson när det låg vid återvinningsstationen. Foto: PRIVAT/ARKIV

Polisen i Heby fick grishuvud på taket: ”Makabert”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Heby gjorde nyligen ett obehagligt fynd: Någon hade slängt upp ett grishuvud på taket till poliskontorets entré, vilket UNT var först med att berätta om.

– Det är ju makabert, men vi tolkar det mer som ett dåligt skämt än att det skulle vara fråga om något slags hot, säger Jörgen Wilestedt, kommunpolis i Heby till SVT Uppsala.

Någon dag innan hade grishuvudet siktats vid en återvinningsstation något hundratal meter från poliskontoret.

– Vi är rätt säkra på att det är samma huvud. Det bidrar också till att vi tänker att det handlar om en spontan grej: Någon har tagit grishuvudet därifrån och slängt upp det på vårt tak, säger Jörgen Wilestedt.

”Ingen substans”

Grishuvudet upptäcktes på taket natten till i måndags av en förbipasserande som ringde polisen.

– En patrull åkte dit och tog bort det – och slängde det, så jag slapp mötas av det på morgonen, säger Jörgen Wilestedt.

Har ni upprättat någon anmälan om det här?

– Nej, vi såg ingen substans i händelsen. Det är heller inte olagligt att slänga ett grishuvud vid återvinningen, men däremot olämpligt och mer en fråga för kommunen än för polisen.

Det låter som om ni tar händelsen med ro?

– Ja, det gör vi. Hade vi gjort en annan tolkning så hade vi såklart utrett det ordenligt, säger Jörgen Wilestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.