Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Östlund har arbetat med databasen som används för att identifiera männen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Polisen: Mäns självmordstankar ökar risken för kvinnomord

Uppdaterad
Publicerad

I polisens region mitt, som bland annat innefattar Uppsala, har 20 personer mördats av en partner de senaste sju åren. Nu har polisen tagit fram en databas som ska förbättra det brottsförebyggande arbetet.

– Män som misshandlar sin partner och uttrycker självmordstankar har större risk att till slut mörda sin partner, säger kriminolog Anders Östlund som har arbetat med databasen.

Män som uttrycker självmordstankar, män som tar stryptag. Män som nyligen separerat eller män som misshandlat samma partner under en längre tid. Det är män som riskerar att mörda sin partner, enligt polisen. Nu har 14 individer i riskzonen identifierats i regionen, och dessa har hamnat på en så kallad fokuslista.

– Målet är att få ner antalet mord i parrelation. Vi håller på att arbeta med vilka metoder vi ska använda nu när vi har identifierat de här männen, säger Anders Östlund.

Fokus på gärningsmännen

Anders Östlund berättar att det är vanligt att fokus läggs på offret när man ska förebygga våld i parrelation.

– Det läggs mycket ansvar på kvinnan att kontakta polisen. En av de bärande tankarna här är att vi ska sätta fokus på gärningsmannen, för det gör vi när det kommer till all annan brottslighet, säger han.

Hör Anders Östlund berätta mer om arbetet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.