”Just nu har vi en mycket allvarlig ökning och det är koncentrerat till Uppsala och närliggande områden,” säger Christer Nordström. Foto: TT/Arkivbild

Polisen misstänker: Organiserade ligor bakom inbrottsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har omkring 15 bostadsinbrott eller inbrottsförsök anmälts i Uppsala. Polisen misstänker att det är organiserade ligor som ligger bakom.

Fem personer finns redan i polisens förvar häktade för ett stort antal bostadsinbrott, de flesta i Uppland. Trots det fortsätter inbrottsvågen och polisen är övertygad om att det handlar om organiserade ligor.

– Vi är övertygade om att en del av de här inbrotten hänger ihop. Vi tror att det är samma gärningsmän som ligger bakom flera av de här bostadsinbrotten, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

”Mycket allvarlig ökning”

Anmälningarna om fullbordade inbrott och inbrottsförsök har duggat tätt de senaste dagarna. Villor och lägenheter i centrala Uppsala, Valsätra, Sävja, Nåntuna, Vilan, Stenhagen och i Flogsta har drabbats.

– Just nu har vi en mycket allvarlig ökning och det är koncentrerat till Uppsala och närliggande områden, säger Christer Nordström.

Många reser bort

Under julen är det många som reser bort och enligt polisen kan det vara en anledning till inbrottstjuvarna passar på just nu.

Om du skulle drabbas av inbrott så finns det några saker att tänka på.

– Man måste larma polisen direkt och man får inte börja städa inne i bostaden. Det är viktigt för oss att kunna säkra spår på platsen, säger Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.