Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta mer om tjuvarnas tillvägagångssätt och hur du kan skydda dig. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Polisen misstänker: Tjuvarnas trick – kollar upp husbilar

Publicerad

På kort tid har flera liknande villainbrott skett i Uppsala, Gävle och i Västernorrland. Alla drabbade var på semester i sina husbilar när inbrotten skedde. Polisens teori är att tjuvarna observerat offrens husbilar och sedan riktat in sig på deras bostäder.

Den senaste tidens villainbrott har haft flera likheter – till exempel har alla offer haft samma typ av husbil. Bland annat har guld, kontanter och smycken stulits.

Polisens arbetshypotes är att tjuvarna uppmärksammar husbilarna när de passerar en sträcka mellan Sundsvall och Uppsala. På så vis kan de få reda på att personerna är bortresta.

– Var extra vaksam. Om någon frågar om husbilen, fundera på varför personen är extra trevlig mot dig, säger Kristoffer Morén, brottssamordnare i polisregion Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.