Polisen varnar för ”smygarstölder” i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

Fem inbrott och på två dygn. Det är polisens facit efter helgen som gått i Knivsta kommun. Två av dem ska dessutom ha inträffat medan de boende var hemma.
– Man måste fundera på hur man har det hemma, och inte bjuda på gratistillfällen, säger kommunpolisen Örjan Brodin.

Örjan Brodin, kommunpolis i Knivsta

Tre fullbordade inbrott och två inbrottsförsök sammanfattar den gångna helgen i Knivsta. Tjuvarnas påhälsningar skiljer sig från det vanliga mönstret på flera sätt, enligt kommunpolisen Örjan Brodin.

– Det är vanligaste är att inbrotten sker under dagtid på vardagar, så det är lite motsägelsefullt att det sker en hel drös så här nattetid. Ett annat fenomen är att två av inbrotten var ”smygarstölder”, där folk varit hemma under tiden. Här måste man fundera på hur man har det hemma, man kan inte ha en öppen altandörr utan den måste säkras så att det hörs om den bryts upp, säger han.

”Smygarstölder” ökar i värmen

Tillvägagångssättet är generellt sett ovanligt enligt kommunpolisen, men har en tendens att öka den här årstiden, när det blir varmt ute och man gärna öppnar ett fönster.

I veckans polisruta uppmanar Örjan Brodin kommuninvånarna att vara aktsamma: ” Tänk på att det inte finns några garantier mot inbrott bara för att du är hemma. Lås ordentligt och spärra fönster som är på glänt”, står det.

Bör invånarna i Knivsta vara rädda i sina hem?

– Det är klart man inte ska vara rädd och orolig men man måste ändå gardera sig och inte bjuda tjuven på gratistillfällen.

Hakar, kedjor eller någon form av säkring som gör att fönstren går att ställa upp samtidigt som det är säkrat, är att rekommendera enligt Örjan Brodin.

– Då tror jag knappt de börjar försöka bryta upp för de blir ändå hörda, säger han.

Hörde inbrottet

Vid ett av inbrotten, i en villa natten mot lördag, hörde ägaren något i huset men upptäckte inbrottet först morgonen därpå. Vid ett annat var det en granne som avbröt inbrottet.

– De blev konfronterade av grannen som vågade ifrågasätta vad de höll på med, det var bra agerat. Och det är ju därför vi tjatar så mycket om grannsamverkan, vaksamhet gör det svårt för tjuven, säger Örjan Brodin.

När det gäller inbrottsstatistiken i kommunen så har det varit en dålig start på året konstaterar kommunpolisen. Jämfört med omkring 26 inbrott hela förra året, så är man redan uppe i runt 19 stycken i år trots att inte ens halva året gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.