Polisen varnar för Swish-bedragare – äldre Knivstabo blev av med 100 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under lördagskvällen fått in flera anmälningar om bedrägeri via betaltjänsten Swish. Tre av bedrägerierna ska ha skett i Knivstaområdet. I ett av fallen ska en äldre person blivit av med över 100 000 kronor.

Under lördagskvällen hade polisen fått in tre anmälningar om bedrägerier via Swish i Knivstaområdet. Alla skedde inom loppet av en halvtimme.

– Det är en person som säger sig ringa från en bank. Han säger att det pågår en överföring från deras bankkonton, säger Daniel Wikdahl som är presstalesperson i polisregion Mitt.

Bedragaren lyckas på så sätt få personerna att logga in på sina bankkonton i tron att de kan stoppa bedrägeriet.

– Det är ofta så det går till, att man säger att det pågår ett bedrägeri och på så sätt stressar personen, säger Daniel Wikdahl.

I samtliga fall rör det sig om tre kvinnor i 80-årsåldern. Målsägarna ska enligt polisen blivit av med stora summor pengar – i ett av fallen ska en bedragare ha kommit över 100 000 kronor.

En överföring stoppas

Men i ett av fallen slår den riktiga bankens säkerhetssystem till och stoppar den överföringen.

– Om en bank misstänker olovliga överföringar ringer de inte upp dig utan de har egna system som tar hand om det, menar Daniel Wikdahl.

Händelserna rubriceras som bedrägeri i två fall och försök till bedrägeri i det tredje.

Polisen uppmanar till vaksamhet när någon begär uppgifter om till exempel bank-id och kontonummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.