Det är enligt Carin Götblad 91 färre poliser i region mitt jämfört med i fjol. Foto: SVT

”Gottsunda och Valsätra har en problematik”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Region Mitt höll med anledning av att Gottsunda/Valsätra hamnat på listan för särskilt utsatta områden, en presskonferens under måndagseftermiddagen.

Polisen har fått många frågor om Gottsunda/Valsätra efter att de hamnat på listan för särskilt utsatta områden. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) har utökat antalet områden i Sverige som klassas som ”särskilt utsatta”, rapporterar Dagens Nyheter. Med särskilt utsatta menas att det bland annat finns svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag och en befolkning som drar sig för att medverka i rättsprocesser.

Finns problematik

– Gottsunda och Valsätra har en problematik och har haft det länge. Däremot är de inte att jämföra med andra storstadsområden i exempelvis Stockholm. Men vi har kriminella nätverk och många vapen är i omlopp i området. Vi har också familjer där kriminalitet går i arv, säger regionpolischefen Carin Götblad.

Nästan 100 färre poliser

Det är enligt Carin Götblad 91 färre poliser i region mitt jämfört med i fjol.

– Det är en betydande del och det försvårar vårt arbete. 70 procent av våra ungdomsärenden är kopplade till unga ensamkommande män, det tar enorma resurser i anspråk för oss, säger hon.

”Vi jobbar aktivt med kriminella gäng”

– Vi jobbar mycket brottsförebyggande i Gottsunda/Valsätra tillsammans med kommunen och socialtjänst. Vi jobbar aktivt med kriminella gäng och intensivt med kronofogden för att plocka bort värden för de här personerna, säger lokalpolisområdeschefen Jale Poljarevius.

Ska följas upp på nationellt plan

Vad betyder det att få med Gottsunda på listan?

– Det kommer inte bli någon större skillnad. Vi jobbar redan väldigt aktivt i området. Man kommer dock att följa upp på ett mer nationellt plan, säger Carin Götblad.

– Andra områden som klassats som särskilt utsatta har fått förstärkt med fler poliser och det hoppas jag också på hos oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer