Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jale Poljarevius berättar om de nya siffrorna och vad kartläggningen innebär. Foto: Antonios Antoniadis

Polisens varning: ”Rekrytering av unga säkrar gängens överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som dras in i kriminella miljöer i polisregion Mitt ökar. En ny kartläggning från polisen visar att unga i åldern 12-18 år som har ett normbrytande- eller problematiskt beteende i området ökat från 367 till 438 personer det senaste året.

– Människor förlorar sina liv och det finns ingen kontroll på utvecklingen, säger Jale Pojlarevius, underrättelsechef region Mitt.

Den nya kartläggningen innefattar Gävleborgs län, Västmanlands län och Uppsala län. Siffrorna visar en ökning på nästan 20 procent när det gäller unga i åldern 12-18 år i jämförelse med fjolåret.

– Rekryteringen av unga är en garanti för gängens överlevnad. De lockar med pengar och en extravagant livsstil som de unga faller för, säger Jale Pojlarevius.

Förutom en ökningen bland individerna i åldern 12-18 år visar kartläggningen också en minskning av kriminella aktörer i de högre åldrarna. En av anledningarna är tomrummet som uppstår när de tongivande aktörerna försvinner.

– Det senaste året har många ledarfigurer åkt fast, men när de försvinner så fylls det på underifrån med yngre personer, säger Jale Pojlarevius.

Cylindermodellen

De nya siffrorna kommer från polisens så kallade cylindermodell. Där delas individerna in i A-, B-, C- och D-aktörer beroende på ålder och brottslighet. Arbete syftar till att få fram lokala lägesbilder rörande kriminell påverkan på lokalsamhällen.

Cylindermodellen handlar om att identifiera kriminella aktörer och deras placering i den kriminella hierarkin. Foto: Polisen

– De unga lockas in av den kriminella livsstilen. Civilsamhället behöver agera tillsammans, men det kommer att ta lång tid att vända på den här utvecklingen, säger Jale Pojlarevius.

Ny lag mot rekrytering av gängkriminella

För att stoppa rekrytering av barn och unga till kriminella gäng började en ny lag gälla den 1 juli 2023. Nu kan den som rekryterar dömas till upp till fyra års fängelse.

I klippet: Så jobbar polisen för att stoppa rekryteringen.

Totalt: 1260 personer (1315).

25 år och äldre: 82 (89)

18-25 år: 353 (391)

12-18 år: 438 (367)

7-12 år: 387 (468)

Siffrorna visar antalet aktörer som samverkar i brott i region Mitt. Det rör sig om allt ifrån kriminella gängledare till barn som begår skadegörelse. Modellen ger en lägesbild över kriminalitet i lokalsamhället, men är inte att likställa med en kartläggning över gängkriminella.

Källa: Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.