Lena Rosendal Nyström tröttnade på arbetsvillkoren hos polisen och fick jobb på Uppsala universitet. Foto: Ramin Takamoli

Lena slutade som polis – tröttnade på villkoren

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten har allvarliga problem. Samtidigt som många poliser tar andra jobb för att få högre lön så gapar platser på polisutbildningen tomma. Och situationen för polisanställda är i många fall minst sagt ansträngd.

När polisutbildningen startade i höst stod 150 av de totalt 800 platserna i Stockholm, Växjö och Umeå tomma. Många söker utbildningen, men ändrar sig på vägen och dyker inte upp i skolbänken.

Samtidigt blir det allt vanligare att poliser byter jobb. Hittills i år har över 30 yrkesföra poliser och lika många civilanställda sagt upp sig från polisregion Mitt, där Uppsala, Gävleborg och Västmanland ingår.

– Det märks att det saknas poliser, man ser det på arbetsmiljön – det blir oerhört tufft för dem som jobbar kvar när man känner att man inte räcker till, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundets avdelning för region Mitt.

För dålig lön

Foto: Lotta Sandhammar

Hon tror att det framför allt handlar om att lönen är för dålig.

– Ingångslönen är på 25.000 kronor för en ny polis, men framför allt är löneutvecklingen väldigt dålig – du kan jobba länge utan att det händer särskilt mycket med lönen.

Varför tror du att så få vill utbilda sig till polis?

– Jag tror att det har spridit sig ute i samhället att vi har för dåliga arbetsvillkor och för dåliga löner, säger hon.

Slutade som polis

Lena Rosendal Nyström är en av dem som sagt upp sig från polismyndigheten i år. Hon bytte jobbet som förundersökningsledare mot säkerhetssamordnare på Uppsala universitet.

– Det var flera faktorer som spelade roll. Det var dåliga arbetsvillkor och jag fick inte betalt för det ansvar jag hade. De beslut som jag fattade var inte längre rättssäkra, ärenden lades ned som inte skulle läggas ned för att det inte fanns resurser – och det kunde inte jag stå bakom.

Har du ångrat dig någon gång?

– Inte en sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.