Foto: TT

Polisledningen ger bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om vad neddragningen i polisens fordonspark skulle innebära måste göras om.

Orsak: Polisledningen är inte nöjd med resultatet.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat att var femte polisbil i region mitt riskerar att försvinna. Något som facket tidigare har rasat emot, och menar skulle innebära stora konsekvenser för verksamheten.

– Den uppfattning vi har är att vi har brist på fordon redan i dag. Plockar du bort fordon, då plockar du också bort verksamhet, har ordföranden i Polisförbundet Ralf Andersson tidigare sagt till SVT Nyheter.

”Inte nöjda”

Ralf Andersson sitter också med i den utredningsgrupp som tillsatts för att utvärdera läget av neddragningen i region mitt.

– Vi måste nu ta om delar av den. Kort sagt kan man säga att polisledningen inte är nöjda med resultatet, säger han.

Anledningen är, enligt Ralf Andersson, att utredningen lutar åt ett nej till förslaget som nu ligger. Ett förslag som skulle innebära att 17 procent av mittregionens 387 polisbilar skulle försvinna.

– Vi har sagt att utifrån den kunskap vi idag besitter kommer det föreslagna bortfallet drabba verksamheten. Polisledningen är inte nöjd med det beskedet och därför ska inventeringen av bilarna nu göras igen, men med andra analysfaktorer, säger Ralf Andersson.

Antal mil

Den gjorda inventeringen har bland annat byggt på de antal miltal en bil gått.

– Vi ska ha de bilar vi behöver och det är fakta att vi i dag har bilar som går väldigt få mil och dem ska vi inte ha kvar. De bilar som inte används eller används jättelite kostar pengar och tar plats, har regionpolischef Carin Götblad tidigare sagt till SVT Nyheter Gävle.

Något som Ralf Andersson menar är missvisande.

– En bil kan ha åkt runt hela dagen i ett tätbefolkat områden och enbart gått två mil. Den behövs ändå så att säga, säger han.

Djupare analys

Utredningsgruppen har nu fått i uppdrag att djupare analysera läget, och ska förhoppningsvis komma fram till en annan bedömning.

– Får vår del hoppas vi såklart att det ska bli bättre efter den nya inventeringen. Men det kan också gå åt andra hållet. Oavsett så måste en miljard sparas inom myndigheten. Det är grunden och pengarna måste tas någonstans ifrån, och krasst sagt kan man säga att polisledningen hittills inte har varit nöjda med det besked vi gett dem hittills, säger Ralf Andersson.

ANTAL POLISBILAR ENLIGT FÖRSLAGET:

Gävleborg 91 st (-13)

Västmanland 109 st (-25)

Uppsala 122 st (-27)

Riket: 3 876 st (- 700)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.