Efter helgens oroligheter i Uppsala kritiserar en av poliserna som deltog i insatsen polisledningen. Foto: Utryckning-Uppsala

Polismannens öppna brev i UNT

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev i Upsala Nya Tidning beskriver en av de poliser som under den gångna helgen arbetade i Gottsunda/Valsätra sin frustration.

Polismannen har valt att signera brevet i Upsala Nya Tidning med Erik, polishundförare. I tidningen kritiserar han polisens uttalade strategi att inte gå in i konfrontationer med de personer som brände bilar och kastade sten.

”Hur fungerar då en sådan taktik i praktiken och vad blir utfallet? Det betyder förstås att polisen håller sig på avstånd utanför området.” skriver han i brevet.

Hela brevet hittar du på unt.se

Menar att polisen blir passiv

Enligt Erik ska polisen i stället ha skickat dit dialogpolis som försökte få äldre killar, enligt honom multikriminella, att lugna ner de yngre och få dem att avstå från brott. Detta i utbyte mot att polisen höll sig borta.

”Det kan inte vara så, att bara för att det finns en risk att det blir stökigt, så blir polisen passiv.”

”Svider i polissjälen”

Han avslutar brevet med att beskriva hur han och hans kollegor, med full skyddsutrustning, befann sig två kvarter från Bandstolsvägen och där mötte en av de boende i området.

”Hon är helt förstörd över att ligisterna åter igen vandaliserar hennes kvarter. Hur tror ni det känns att stå där rustad som en medeltida riddare och säga till henne att vi inte får ingripa? Tro mig det svider något vansinnigt i polissjälen.”

SVT Nyheter Uppsala söker polisledningen för en kommentar till kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet