Politiker åkte buss med ögonbindel

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att åka buss som synskadad? Det fick politiker och tjänstemän prova på i Uppsala under måndagen när De synskadades riksförbund ville påvisa vilka svårigheter som finns i kollektivtrafiken.

Genom att förse politiker och tjänstemän med ögonbindel utfördes experimentet. Uppdraget blev att åka med rätt buss, byta buss några gånger och sedan ta sig mellan hållplatserna.

– Det känns ganska så läskigt faktiskt, säger Johan Vadman, trafikdirektör UL.

Idag finns ungefär 2000 personer i Uppsala län som har en så kraftig synskada att den inte kan regleras med enbart glasögon. Syftet med arrangemanget idag var att uppmärksamma de problem som gör det svårt för synskadade att använda kollektivtrafiken.

– När vi var i resecentrum nyss så missade vi en buss. När buss 3 kom in och hade fyllt på med passagerare så körde den iväg och vi hann aldrig uppfatta det, säger Ann-Kristin Andersson, vice ordförande Synskadades riksförbund.

Hållplatsutrop saknas

En annan viktig funktion är hållplatsutropen på bussarna. Av de 6 bussturer som testgruppen gjorde idag fungerade utropen endast på två stycken, på de andra fyra resorna var det tyst.

Hur ska du veta var du ska gå av?

– Ja, jag får ju lite på mina kamrater runt omkring mig nu, säger Johan Vadman, bakom sin ögonbindel.

På en av bussarna idag uppgav chauffören att han varken visste varför utropen var avstängda eller hur man fick igång dem. Och enligt Ann-Kristin Andersson är det inte ett ovanligt svar, att de inte vet varför systemet är avstängt, att de inte vet hur man sätter på det eller att de stängt av det för att andra passagerare störs.

Känner inte igen kritik

Men varken på Gamla Uppsala buss som kör stadstrafiken, eller på Nobina som kör en stor del av regionstrafiken, känner man igen kritiken om hållplatsutropen.

– Det är första gången det kommer fram till mig att vi får den kritiken, säger Roger Norman, trafikchef på Nobina.

Det kom senare fram att dagens uteblivna hållplatsutrop berodde på att systemen håller på att uppdateras, enligt Gamla Uppsala Buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.