Per Ström (V) vill ha tydliga besked om huruvida läkare gjort bedömningar på distans. Hör hans kritik i klippet. Foto: SVT

Politiker om palliativa vården: ”Bra att frågan lyfts”

Publicerad

Nu kommer politiska reaktioner på SVT Uppsalas granskning av hur covidpatienter inom äldreomsorgen vårdats.

SVT Uppsala har granskat vilken vård som covidsjuka på särskilda boenden för äldre fått. Och vi har kunnat visa att det vanliga är att de inte förts till sjukhus. Vi har också kunnat visa att om de bedöms vara i livets slutskede råder socialstyrelsen regionen att använda mediciner som enligt flera experter riskerar förkorta deras liv.

I september skrev vänsterpartiet till den styrande majoriteten och frågade om det förekommit att läkare fattat beslut om att inleda så kallad palliativ vård på distans, utan att personligen ha träffat patienten.

Coronaviruset i Uppsala

– Det handlar om att fatta ett aktivt beslut om att en människas liv kommer att avslutas, vi får inte göra göra några avsteg från riktlinjerna, säger Per Ström (V), ledamot i vårdstyrelsen och regionfullmäktige i Uppsala

Per Ström menar att han ännu inte fått något uttömmande svar på frågan, men regionrådet Björn-Owe Björk, (KD) regionråd.

– De besked vi fått är att det inte gjorts avsteg, säger han till SVT Uppsala.

I klippet ovan hör du regionråd och opposition om vår granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet