Afrosvenskarnas riksförbund anmäler för hets mot folkgrupp Foto: TT

Politiker sålde ”negerboll” – polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren och Älvkarlebypolitikern Eva Sidekrans (M) polisanmäls nu för det bakverk hon sålt med etiketten ”Gammeldags fördomsfri Negerboll”. Bakom anmälan står Afrosvenskarnas riksförbund.

– Vi har på morgonen polisanmält henne för hets mot folkgrupp. Skulle etiketter inte omfattas av diskrimineringslagen så är det kanske någonting som man borde ändra på. För det här är rasistiskt och kränkande, säger ordförande Zakaria Zouhir.

Förbundet har även skrivit ett brev till Moderaternas partisekreterare Kent Persson och bett om en förklaring.

Enligt Jessika Vilhelmsson, ordförande för Moderaterna i Uppsala län, kommer frågan att diskuteras internt.

– Det är olämpligt att använda det ordet och vi kommer att ha ett möte i förbundsledningen och även ha ett samtal med henne, men jag kan i dag inte ge besked om hon kan stå kvar på valsedeln, säger hon.

I ett mejl till TT kommenterar Eva Sidekrans anmälan:

”Om någon känner sig kränkt av mitt bakverk, ber jag om ursäkt. Den har aldrig under de tio år jag sålt den, haft som syfte att göra någon ledsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.