Politikerna överens om åtgärder mot skjutningar

Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna är tämligen överens om hur skjutningarna i Uppsala ska minska – med fler ordningsvakter och övervakningskameror.

Det framgick när SVT förde samman kommunalråden från respektive parti.

Nio skjutningar har skett i år i kommunen. SVT Nyheter Uppsala förde samman kommuanlråden Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M) för att diskutera trygghetsfrågan.

Kommunen har redan vidtagit flera åtgärder, framhöll Erik Pelling (S).

– Skjutningar och vapen på våra gator är totalt oacceptabelt. Poliserna är för få och då måste kommunen bistå på olika sätt, sade Erik Pelling (S).

Fredrik Ahlstedt (M) tycker att den politiska majoriteten har vaknat för sent, men att de åtgärder som är på gång är bra.

– Det är viktigt att vi utökar antalet kommunala ordningsvakter och fler övervakningskameror, och vi måste fokusera mer på Gränby. Det handlar ju om att människor som bor där ska känna att det finns ett stöd från samhället – både från polisen och kommunen, sade Fredrik Ahlstedt (M).

”Genomföra det man säger”

Erik Pelling betonade vikten av att jobba förebyggande, och med sociala åtgärder.

– Vi måste visa att vi är kompromisslösa mot brottsligheten, vi måste säga stopp, sade han.

Vad är skillnaden mellan er i den här frågan?

– Jag tror att det handlar om att genomföra det man säger. Vi är beredda att genomföra det här med övervakningskamerorna och få till det på ett snabbare sätt. Få ut poliserna på gatorna så att de kan jobba med att bekämpa brottsligheten och inte fastna i en massa byråkrati, säger Fredrik Ahlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.