Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lelti Teka Berhane i Tierp tycker att för mycket pengar går till hyran. Se mer i klippet. Foto: SVT

Lelti sökte lägenhet i 6 år: ”Ska inte behöva vara så”

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av flera billiga hyreslägenheter är en viktig fråga för de invånare i Tierp som SVT Uppsala pratat med. Men hur ska de finansieras? För sittande styre är kommunal subventionering av bostäder otänkbart – vilket har öppnat upp för en politisk konflikt i kommunen.

– Att skeppa in kommunala skattemedel för att på det sättet sänka hyrorna snedvrider hela marknaden, säger Sara Sjödal (C), kommunstyrelsens ordförande.

I den enkät som ligger till grund för SVT:s valkompass har frågan om finansiering av billiga hyreslägenheter markerats som extra viktig av flera partier i Tierps kommun. Men medan sittande styre säger tvärt nej till att använda kommunala medel till att subventionera billigare hyreslägenheter, ser flera av de nuvarande oppositionspartierna kommunal finansiering som ett användbart verktyg.

– Det skulle innebära att vi i kommunen kunde leva upp till samhällets ansvar för att alla människor ska ha en plats att bo på, säger Alexander Karlsson, gruppledare för Vänsterpartiet i Tierp.

Kommunvalet 2022 Tierp

Önskar fler lägenheter och lägre hyror

För samtliga boende i Tierps kommun som SVT Uppsala har pratat med är frågan om hyreslägenheter en fråga som engagerar. Dels finns önskemål om lägre hyror, dels om byggande av fler hyreslägenheter.

– Jag fick vänta i fem, sex år på att få min första lägenhet och det ska inte behöva vara så, säger Lelti Teka Berhane.

I klippet: C och V  på motsatta sidor i frågan – och så tycker Tierpsborna.

Så svarar partierna

I SVT:s valkompass har partierna i Tierps kommun tagit ställning till följande påstående:

Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter

Kommuner kan till viss del påverka hyresnivåerna genom sina kommunala bostadsbolag, allmännyttan. Eller genom att ställa krav på hyresnivåer i samband med försäljning av kommunal mark.

Mycket dåligt förslag: Centerpartiet

Ganska dåligt förslag: Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna

Ganska bra förslag: Liberalerna

Mycket bra förslag: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet

Mer utförliga svar från partierna hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Tierp

Mer i ämnet