Landstingsråden Bertil Kinnunen (S), Malena Ranch (MP) och Lina Nordquist (L) på presskonferensen. Foto: SVT

Politiskt samarbete ska underlätta för nyanlända att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna inom landstinget i Uppsala län har arbetat fram ett paket med insatser för att snabba på nyanländas etablering i länet.

Det blocköverskridande samarbetet inom landstinget är en satsning för att bli bättre på att omvandla den kompetens som finns hos nyanlända till jobb. Framförallt gäller det medicinsk kunskap och jobb inom vård och omsorg, men även inom byggsektorn.

– Relativt många har med sig en utbildning som är värdefull för att bygga Sverige starkt inför framtiden. De vill naturligtvis kunna vara med och jobba inom de yrkena i framtiden och då måste vi skapa förutsättningar för att matcha ihop de förutsättningarna med de behov vi har, säger Bertil Kinnunen (S), landstingsråd.

Satsningen ska göras tillsammans med bland annat Uppsala universitet och kommunernas vuxenutbildningar runt om i länet.

Viktigt med språk och praktik

Sayid Amin kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan. Han har tidigare arbetat som undersköterska i Iran. Nu läser han till undersköterska vid vuxenutbildningen i Linnéskolans lokaler i Uppsala, samtidigt som han vikarierar på ett äldreboende.

– Framför allt är språket jätteviktigt, säger han.

Han och hans studiekamrater är överens om att språket och praktik är viktiga för att komma ut i arbetslivet. Och chanserna att få jobb inom vård- och omsorgssektorn tror de är mycket goda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.