Foto: SVT

Populär majbrasa brann ned i förväg

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade majbrasan i Gamla Uppsala brann ned i natt.

– Jag blir så besviken, säger Lars Hylander, ordförande i hembygdsföreningen.

Han har just polisanmält händelsen. Rishögen hade redan hunnit växa sig rejält stor – flera meter hög och ungefär tio meter i diameter. Men under natten har någon tänt eld på riset, vilket UNT var först med att berätta om.

– Det var en i vår styrelse som kände att det luktade brandrök i morse. En annan gick hit och tittade och då var det bara en pyrande hög kvar, säger Lars Hylander.

Kommer ändå att bli av

Majbrasan i Gamla Uppsala är en av de mest populära och brukar locka tusentals besökare. Och enligt Lars Hylander kommer kasen att bli av även i år.

– Vi i Gamla Upsala hembygdsförening ska samla in mer ris och börja bygga upp den igen. Och så ska vi se om vi kan få tillstånd för kameraövervakning. Vi kan inte ge vika för sådana här destruktiva krafter utan fortsätta att ordna positiva upplevelser trots att det finns de som vill sabotera, säger han.

I klippet nedan ger han sabotörerna ett förslag:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.