Foto: Fredrik Persson/TT

Spelade in porrfilm på kateder – bad universitetet om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två personer spelade in en porrfilm i en föreläsningssal på Ångströmlaboratoriet. Sedan började en skärmdump från filmen spridas i sociala medier. Då ångrade de sig och ringde upp universitetet.

– Personen var väldigt ångerfull, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

På skärmdumpen syns två personer som har sex på en kateder i Siegbahnsalen i Ångströmlaboratoriet och filmen ska ha lagts ut på en porrsajt, skriver tidningen Ergo. Universitetets säkerhetschef har inte hört talas om porrfilmsklippet innan media ringer men hon tycker att det hela är ytterst olämpligt.

– Det visar på väldigt dåligt omdöme. Vi jobbar med utbildning och forskning och inget annat, säger Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Ångerfullt samtal

Universitetet vet inte när filmen spelats in och de vet inte heller om det är studenter eller anställda eller någon helt annan som spelat in klippet.

– Vi har ronder på natt- och dagtid, men det är ett stort universitet. Våra lokaler är ungefär 400 000 kvadratmeter, säger Christina Boman.

Tidigt en morgon den senaste veckan ringde en anonym person till säkerhetschefen och bad om ursäkt för att klippet spelats in. Filmen har också plockats bort från porrsajten.

– Personen var väldigt ångerfull. Vi har inte rotat mer i det här, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.