Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om det ansträngda läget på Akademiska sjukhuset i klippet. Foto: SVT/TT

Dubbelt så många covidpatienter – Akademiska pressat

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyår har antalet patienter som vårdas för covid-19 mer än dubblats i länet.

– Explosionsartad ökning av smitta i samhället återspeglas hos oss, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets infektionsklinik.

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping har ökat den senaste tiden. Under tisdagen var det 101 patienter som vårdades med covid-19 i regionen – en ökning med 22 stycken sedan innan helgen.

– Läget på Akademiska är tyvärr väldigt ansträngt, det beror delvis på covid men även frånvaro av personal som är sjuk eller vabbar. Ökningen av covidpatienter beror på den explosionartade ökningen av smitta i samhället där vi ser att nästan var och varannan person är sjuk, det återspeglas hos oss, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Enligt honom är cirka 50 procent av de inlagda patienterna med covid-19 ovaccinerade och det är omikron som dominerar.

Fortsatt ansträngt läge på Akademiska

Den 14 januari gick Region Uppsala upp i förstärkningsläge och belastningen är fortsatt stor på sjukvården. Bland annat är 50 vårdplatser fortsatt stängda på grund av personalbrist och det finns oro över att mer personal ska vara borta.

– När vi har 20-30 procent av personalen borta måste vi tyvärr skjuta upp en rätt mycket vård. Innan jul fattade vi beslut om att bara genomföra vård som är akut och det medför att vi får mycket vård som vi får ta hand om senare, säger Fredrik Sund.

I klippet: Hör mer om det ansträngda läget på Akademiska sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet