Fredrik Ahlstedt (M) och Erik Pelling (S) under presskonferensen. Foto: SVT

Gottsunda centrum ska säljas

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har kallat till en presskonferens om planerade fastighetsaffärer som ska finansiera stadens tillväxt.

Det står klart att Gottsunda centrum ska säljas, liksom Storvreta centrum och eventuellt en mindre del av Uppsalahems bestånd.

– Vi letar efter privata aktörer, säger Erik Pelling.

Fastighetsförsäljningarna ska ge kommunen 5,3 miljarder kronor och behövs bland annat till byggandet av nya bostäder och ombyggnaden av Resecentrum. Genom att sälja fastigheter hoppas kommunen inte behöva låna lika mycket pengar till tillväxten framöver.

Gottsunda blir tävling

Enbart en försäljning av Gottsunda centrum väntas inbringa en femtedel av inkomsterna. Man vill dock bara sälja genom en idékoncepttävling, där intressenter kan presentera sina förslag för kommunen. På så sätt hoppas man hitta aktörer som anses ”seriösa nog”.

– Stora delar av parkeringsytan vid Gottsunda centrum kan bebyggas, och delar av marken där Gottsundaskolan stått, säger Erik Pelling.

Samtliga fastigheter i det kommunal bolaget IHUS (Uppsala kommuns Industrihus AB) ska säljas. Både till privata aktörer och till Uppsala kommun själva. Uppsala släpper exempelvis inte utvecklingsbara fastigheter och brandstationer. De överförs istället till det kommunala bolaget Förvaltningsfastigheter AB.

Vänsterpartiet är starkt kritiska till försäljningen av Gottsunda centrum.

– Att sälja hyreslägenheterna i Gottsunda försätter hyresgästerna i en mycket utsatt sist, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.