Gatorna i centrum fylldes när pridetåget drog förbi. Foto: SVT

Pride-tåget tog över centrala Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var sprakande och glädjen total när pridefestivalen ”Welcome Out” intog Uppsala på söndagen. Centrums gator fylldes till bredden av glada deltagare och nyfikna åskådare.

Det långa tåget startade i Ekeby efter 13-tiden och började leta sig längre mot centrum. Regnbågsflaggor vajade högt samtidigt som sång och trummor bildade en väldig ljudkuliss.

”De ska känna sig välkomna”

– Alla verkar ha njutit av dagen. Vi har uppnått det vi ville uppnå med den här festivalen, säger Basambah Drammeh från Welcome Out som är med och arrangerar festivalen.

Vad ville ni uppnå?

– Att alla ska känna sig inkluderade. Vi vill välkomna de som inte varit här så länge som har en internationell bakgrund. De ska känna att de är välkomna till Uppsala.

Mingel i parken

När pridetåget, eskorterade av Uppsalapolisen, till slut landade i Stadsparken väntade picknick, hoppborgar och mingel.

– Det här är andra gången jag går på en pridefestival och jag älskar det, jag vill bara ha mer, säger Nancy Njie från Welcome Out.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.