Foto: Lotta Sandhammar/SVT

Hundratals tågade i prideparad genom Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick Uppsalas pridetåg genom Uppsala, från Carolina Rediviva till Vaksala torg. Både bil- och busstrafiken påverkades när trafiken dirigerades om.

Tåget börjar alltså i Carolinaparken och fortsätter nedför Drottninggatan och Vaksalagatan till Vaksala torg.

De busslinjer som påverkas är 2, 7 och 11 i riktning mot Gamla Uppsala, Årsta och Fyrislund.

– De här linjerna kommer att ledas på lite tillfälliga vägar men det är svårt att säga exakt när. Det beror ju på tåget, säger Helena Klange, presschef på UL.

Alla UL-linjer som trafikerar Kungsgatan kommer bli försenade när polisen stänger av vägen. Stoppet beräknas pågå i sju minuter.

Även Vaksalagatan stängs av en kortare stund mellan Kungsgatan och Storgatan i riktning mot Gränbystaden då Pridetåget passerar.

RFSL ansvarar för trafiksäkerheten

Många korsningar längs vägen kommer övervakas av volontärer. Utöver Kungsgatan, där polisen kommer dirigera om trafiken, är det RFSL som ansvarar för trafiksäkerheten i korsningarna längs tågets väg.

Rekryteringen av volontärer är inte klar och väntas fortsätta under dagen.

– Vi är runt 20, som är absolut minimum, men vi skulle vilja vara närmare det dubbla för att kunna avlasta varandra, säger Saga Karlsson, ordförande i RFSL Uppsala.

Uppsala Pride

• Hette tidigare Welcome Out

• Nästan 4000 har anmält intresse på Facebook

• Ungefär tusen deltagare förra året

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.