Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så har kostnaderna skenat – så ska de bromsas. Cathrine Göransson och Marianne Van Rooijen deltar i nytt projekt. Foto: SVT

Prislappen för hyrpersonal i Region Uppsala: 416 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

I över tio år har det pratats om att sänka kostnaden för hyrpersonal inom vården i Region Uppsala. Men kostnaderna har i stället skenat – förra året landade notan på 416 miljoner.

– Vi hade ju ett otroligt stort inflöde av patienter, sen har vi tappat ganska mycket personal, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör.

Kostnaden för inhyrd personal på Akademiska sjukhuset i Uppsala fortsätter att öka kraftigt. Bara i januari i år låg den på 25 miljoner kronor.

– Vi har tappat ganska mycket personal som jobbade mycket under pandemin, som är trötta och vill jobba på andra sätt, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör.

Hyrpersonal ska fasas ut

I november förra året inledde sjukhuset ett projekt med syfte att fasa ut inhyrd personal och få fler fast anställda istället.

– En anledning är att man tycker att det är en ohållbar arbetssituation när man jobbar på en vårdavdelning där det finns mycket personal från bemanningsföretag. De har ett annat löneläge och kan välja sina arbetstider. Den personalen är inte med och bidrar till utveckling av vården på samma sätt som man gör om man är fast anställd, säger Marianne Van Rooijen, sjukhusdirektör.

Egen bemanningspool

För att lyckas med utfasningen ska man bland annat starta upp en ny bemanningspool på cirka 20 sjuksköterskor som ska ersätta inhyrd bemanningspersonal.

Varje vårdavdelning ska också ta fram en egen plan för hur hyrpersonal ska fasas ut. Och en projektgrupp ska se över schemaläggning, bemanning över dygnet, och behovet på olika avdelningar.

Se mer om projektet och hör Vårdförbundets tankar om det i klippet.

Hyrpersonalkostnader i Region Uppsala 2022

  • Läkare 69 miljoner kronor (år 2021 51 miljoner kronor)
  • Sjuksköterskor 346 miljoner kronor (år 2021 210 miljoner kronor)
  • Övriga 0,26 miljoner kronor (år 2021 0,44 miljoner kronor)

Under 2021 var kostnaden för inhyrd personal 261 miljoner kronor.

År 2022 steg siffran till 416 miljoner kronor – en ökning på 155 miljoner kronor jämfört med föregående år.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.