Foto: SVT

PRO rasar mot indragen reskassa i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

När UL beslutade att hålla framdörrarna stängda gick det inte längre att betala med kortläsarna. Det fick UL att dra in biljettmodellen reskassa från och med 1 september, vilket försvårat resandet för dem som har inte en smart telefon. Diskriminerande, anser PRO.

Det är de icke digitaliserade resenärerna som drabbas hårdast av den indragna reskassan, menar Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Det är diskriminerande att UL tar för givet att alla människor är digitala, men man kan inte utgå från att alla behärskar den tekniken, säger Anita Berger vid PRO i Uppsala län.

– Det är tråkigt att PRO tycker det. Vi är medvetna om att det finns grupper som har det lite svårare att betala sin biljett nu och det är inte optimalt. Vi jobbar med frågan men så länge vi har stängda framdörrar så är det svårt att få det perfekt, säger Nikodemus Kyhlén, marknadschef vid UL.

Inga kortläsare längre bak i bussarna

Problemen blir som störst på landsbygden där det är långt mellan biljettombuden.

– Gamla människor ska inte behöva gå långa sträckor för att köpa sin biljett, säger Anita Berger.

Nu vill PRO att UL inför kortläsare även längre bak i bussen, men det är inte möjligt säger Nikodemus Kyhlén.

– Vi har inte de tekniska förutsättningarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.