Värmen kulminerar i nästa vecka, det kan bli 30 grader varmt i Uppsala län. Foto: TT

Värmerekord för maj: Uppsala och Stockholm slåss om förstaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 1992 har maj månad varit så varm i Svealand. Prognosen pekar på att Uppsala eller Stockholms län kan slå det gamla rekordet – med råge.

– Det är ovanligt varmt och torrt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

1992 uppmättes 14,1 grader i medeltemperatur under maj månad i Örebro. Det rekordet har stått sig sedan dess.

Tills nu. Prognosen pekar på att antingen Uppsala eller Stockholms län kommer att ta hem nytt Svealandsrekord för maj i år. Just nu ser det ut som att Stockholm vinner med 15,4 grader i medeltemperatur, tätt följt av Uppsala med 15,3 grader.

30 grader varmt

Men månaden är inte slut än. Fredagen och lördagen bjuder på sol och värme med maxtemperaturer upp mot 27 grader. På söndag blir det svalare, då kall luft drar ner från Norrland. Men mot mitten av nästa vecka finns det risk för riktigt höga temperaturer i Uppsala, berättar SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– Värmen kulminerar på onsdag, med nära 30 grader varmt. Markytan är torr och och det är inte bra för lantbruket. Det innebär också extremt stor risk för skogsbrandspridning, säger Deana Bajic.

Högt UV-index

Samtidigt är det också högt UV-index, vilket innebär att man ska vara försiktig med att vistas i solen.

– Man ska smörja sig extra i solen, eller ta på sig svala, heltäckande kläder. Skydda särskilt små barn och undvik solen mellan klockan 11 och 15, då den bränner som mest. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.