Visa alla (2)
Visa alla (2)

Programmera en banan – och gör ditt eget fruktpiano

Uppdaterad
Publicerad

Visste du att det går att skapa musik genom att trycka på en banan? Det går – bara du vet hur du gör när du ”programmerar” en frukt.

Under påsklovsveckan har barn och unga testat på att ”programmera” frukter för att skapa ett fruktpiano, i Gottsundabibliotekets Temaverkstad. För att lära ut hur det går till fanns det ungdomsdrivna företaget Hemkodat på plats. Företaget kommer från Skåne och arbetar med att stärka ungas förmåga inom programmering.

– Just nu åker vi runt i landet och lär ut programmering på olika sätt. Det är jättekul att träffa så många ungdomar som är intresserade av det vi gör, säger 17-åriga Viktoria Nordin från Hemkodat.

Tangenter byts ut mot frukter

På plats i temaverkstaden fanns också runt femton barn och ungdomar som var i full fart med att skapa egna fruktpianon. När kursen närmade sitt slut hördes tonerna från bland annat ”blinka lilla stjärna” och ”de fyra årstiderna” i lokalen – båda spelade på bananer. När man skapar ett ”fruktpiano” byts alltså tangenterna ut mot just, frukter.

– Det ser kanske lite komplicerat ut att programmera, men bryter man ner alla delar handlar det egentligen bara om fysik, kan man säga, säger Viktoria Nordin.

I klippet ovan kan du höra Viktoria Nordin förklara just hur du bryter ner alla delar i att programmera en banan – och skapar ett fruktpiano.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer