Psykiatrins hus på topplista

Publicerad

Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av världens mest imponerande sjukhusbyggnader.

Psykiatrins hus på Akademiska sjukhuset, som invigdes i februari 2013, har utnämnts till en av världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhusbyggnader. Huset hamnar på nionde plats när nya byggnader på 30 internationella sjukhus rankas.

Listan på världens arkitektoniskt mest imponerande sjukhusbyggnader publicerades nyligen av amerikanska Online Masters in Public Health. I motiveringen heter det bland annat att Psykiatrins hus är en iögonfallande byggnad med en ljus och positiv miljö som uppmuntrar till spontan interaktion.

– Det känns väldigt roligt att få denna utmärkelse. Det är ett gott betyg till alla som varit delaktiga i processen. Huset är funktionellt och uppmuntrar till samarbete. Att all psykiatrisk verksamhet placerats på sjukhusområdet nära den somatiska vården är till nytta både för patienter, sjukvårdspersonal och forskningen, säger Åsa Hagberg, verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset.

Det sju våningar höga huset invigdes i början av februari 2013 och är ritat av Tengbomgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.