Så ska fler lära sig hantera bränder och brandsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Uppsala gör nu en riktad satsning för att öka kunskapen om brandsäkerhet i olika grupper. Det innebär besök i bostadsrättsföreningar, skolor men även i olika föreningar.
– Det betyder mycket för oss att de är här, säger Amil Sarsour, ordförande i Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala.

Det är sent på kvällen i SIU:s lokaler i Uppsala. Här samlas olika invandrarföreningar i Uppsala. Ikväll handlar det om brandskydd.

– Jag har fått mycket frågor om brandvarnare, brandsläckare och annan typ av utrustning. Det har varit väldigt tacksamt och trevligt med mycket engagemang, säger Daniel Holmgren, brandinspektör vid räddningstjänsten i Uppsala.

Riktad satsning

I veckan kunde SVT Uppsala berätta att det är fyra gånger högre risk att drabbas av en bostadsbrand i socialt utsatta områden, än i andra. Och räddningstjänsten i Uppsala gör nu en riktad satsning för att öka kunskapen om brandsäkerhet i olika grupper.

– Vi besöker bostadsrättsföreningar och föreningar i mån av tid. Sedan gör vi en riktad satsning tillsammans med vuxenskolan där vi är ute i deras samhällsorienteringsgrupper och pratar brandskydd med dem, säger Daniel Holmgren.

”Jag behöver utbildning”

Just den här kvällen har SIU, Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, själva bjudit in brandinspektören Daniel Holmgren för att öka kunskapen om brandsäkerheten bland sina medlemmar.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag behöver utbildning, hur man ska bära sig åt om det börjar brinna. Hur ska man handskas med elden utan att skada sig själv? säger Saleh Abd Alal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.